چکیده
مقدمه: با توجه به اینکه تغییر آموزش از نوع حضوری به آموزش مجازی با چالشهایی همراه بوده است، هدف مطالعه حاضر " تبیین چالشهای آموزش الکترونیکی بر اساس تجارب اساتید دانشگاه علوم پزشکی قم" می باشد.
روش ها: مطالعه حاضر با روش تحلیل محتوای کیفی و با مشارکت 27 نفر از اساتید شاغل در دانشکده های پزشکی، بهداشت، پرستاری و مامایی و پیرا پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم که درگیر با آموزش الکترونیکی بودند و تجربه غنی از موضوع داشته ودر قالب نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، انجام شد. جمعآوری داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق ونیمه ساختار یافته فردی و یادداشت های در عرصه انجام شد. نمونهگیری تا زمان اشباع دادهها و طبقات ادامه یافت.
نتایج: بر اساس تجزیه و تحلیل دادهها، سه درونمایه اصلی و نه درونمایه فرعی استخراج شد. طبقه چالشهای مربوط به مدرس(تولید محتوی، ایجاد راهکارهای انگیزشی، آمادگی عاطفی -روانی استاد)، طبقه چالشهای مربوط به فراگیر(کمرنگ شدن اشتیاق یادگیری، کمرنگ شدن پایبندی به اصول اخلاقی، میل به بی نظمی) و چالشهای مربوط به ساختار (ضعف زیر ساخت های آموزش الکترونیکی، عدم وجود ابزارهای ارزشیابی موثر، تعاملات خشک و بیجان) بود.
نتیجه گیری:شناخت و مدیریت چالش های مرتبط با حوزه آموزش الکترونیکی علاوه بر کاهش تاثیر این چالشها بر آموزش الکترونیکی و یادگیری حاصل از آن، می تواند جهت تغییر زیر ساخت های سیستم های آموزشی با رویکرد سنتی به رویکرد مبتنی بر فناوری و تکنولوژی کاربرد داشته باشد.