چکیده
مقدمه: پیشرفت جوامع به پیشرفت علمی وابسته است که از طریق تحقیقات علمی و نیروی متخصص به دست میآید. با وجود علاقه زیاد دانشجویان علوم پزشکی به پژوهش، تنها درصد کمی از آنها در فعالیتهای پژوهشی مشارکت میکنند. بنابراین، برگزاری کارگاههای آموزش روش تحقیق میتواند به افزایش سواد پژوهشی و فعالیت پژوهشی دانشجویان و فارغالتحصیلان کمک کند. هدف این مطالعه بررسی تأثیر کارگاه آموزش روش تحقیق و نگارش مقاله به صورت مجازی بر سواد پژوهشی دانشجویان رشتههای علوم پزشکی بود.
روش اجرای طرح: کارگاه آنلاین در دوجلسه حداقل یک ونیم ساعته برگذار شد. در ابتدای جلسه اول و انتهای جلسه دوم سواد پژوهشی دانشجویان با پرسشنامه بررسی شد؛ نتایج با نرم افزار spss تحلیل شد.
نتایج: از مجموع 84 شرکتکننده، 12 نفر آقا و 72 نفر خانم بودند. نتایج نشان داد که اختلاف نمرات تمامی سوالات، به جز سوال 1 (ضرورت به دست آوردن اطلاعات)، در پیشآزمون و پسآزمون معنادار بود (میانه نمره پیشآزمون 50 و میانه نمره پسآزمون 60، PV<0.001). تغییرات نمره سوال 12 (ارزیابی منابع) در گروه کارشناسی (میانه پیشآزمون 2 و میانه پسآزمون 4، PV<0.05) بیشتر از سایرین بود. تغییرات نمره سوال 16 (استفاده از اینترنت برای انتقال اطلاعات) در گروه کارشناسی ارشد و بالاتر (میانه پیشآزمون 3 و میانه پسآزمون 4، PV<0.05) نسبت به گروه کارشناسی (میانه پیشآزمون 4 و میانه پسآزمون 4) بیشتر بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که کارگاه آموزشی تأثیر معناداری بر بهبود سواد پژوهشی دانشجویان داشته است، که اهمیت آموزش روشهای تحقیق و نگارش مقاله را در ارتقای تواناییهای پژوهشی دانشجویان تایید میکند.
کلیدواژهها