چکیده
مقدمه: ملال تحصیلی بهعنوان یکی از چالشهای عمده در حوزه آموزش است که تأثیر نامطلوبی بر اشتیاق و عملکرد تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی دارد. برخی از ویژگیهای اساتید میتواند نقش حفاظتی در برابر ملال در دانشجویان داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف پیشبینی ملال تحصیلی بر اساس اشتیاق و شوخطبعی اساتید در دانشجویان علوم پزشکی انجام شد.
روش کار: روش پژوهش حاضر مقطعی، از نوع توصیفی با طرح همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان علوم پزشکی کاشان در سال تحصیلی 1404-1403 بودند که از بین آنها تعداد 435 دانشجو به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای متناسب با حجم انتخاب شدند. شرکتکنندگان به پرسشنامههای اشتیاق معلم کلر و همکاران، شوخطبعی معلم بیگ و درسل و ملال تحصیلی پکران، ملال صفتی لی و همکاران و سؤالات دموگرافیک پاسخ دادند. دادهها با روش تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرمافزار SPSS-24 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که پس از کنترل اثر سن، جنسیت و ملال صفتی دانشجویان، متغیرهای اشتیاق معلم ادراکشده (001/0p≤، 29/0- = ß) و شوخطبعی مرتبط با محتوای کلاس بهطور مثبت و (01/0p≤، 38/0- = ß) شوخطبعی پرخاشگرانه بهطور معکوس ملال تحصیلی را پیشبینی میکنند (01/0p≤، 152/0 = ß) و 3/35 درصد از واریانس ملال تحصیلی دانشجویان بر اساس متغیرهای اشتیاق و شوخطبعی اساتید تبیین میشود.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد میشود اساتید از ویژگیهایی مانند ابراز اشتیاق و شوخطبعی در حین تدریس استفاده کنند تا محیط آموزشی برای دانشجویان جذابتر بوده و فضایی مطلوب و صمیمانه در کلاس ایجاد شود که زمینه انگیزش و پیشرفت دانشجویان را فراهم کرده و باعث کاهش ملال آنها از تحصیل شود.
کلیدواژهها