چکیده
زمینه و هدف: اهمیت ادغام دروس علومپایه با بالین در افزایش یادگیری، بهبود نگرش وماندگاری مطالب توسط دانشجویان است. این مطالعه قصد داشت به تحلیل محتوای دروس فیزیولوژی از نظر ادغام عمودی بپردازد.
مواد و روشها: در این پژوهش مقطعی، محتوای چندرسانهای دروس فیزیولوژی ترم5 علومپایه پزشکی عمومی دانشکده پزشکی اصفهان در نیمسال تحصیلی 1400-1401 به روش تحلیل محتوا از نظر ادغام عمودی بررسی گردید. ابزار مطالعه چک-لیست طرای شده توسط محقق شامل 11مولفه مطابق با اهداف پژوهش بود. دادهها به تفکیک هر مولفه وارد اکسل و با فراوانی و درصد گزارش گردید.
یافتهها: درمجموع 5/12درصد از زمان تدریس و 8/12درصد از کل اسلایدها به مولفههای ادغام عمودی اختصاص داشت و حداکثر توجه معطوف به مؤلفه «مثال یا خاطره بالینی» (10.7% از کل زمان تدریس و 85.5% از زمان مختص به ادغام عمودی) بود. بعضی مولفهها مانند « محیط واقعی یا شبیهسازی شده بالینی»، « فیلم یا کلیپ بالینی»، «سوال بالینی بهعنوان تکلیف» و «دعوت از استاد بالینی» در هیچ یک از جلسات مدنظر قرار نگرفتند (0%). مولفههای دیگر در طیفی بین این دو قرار داشتند.
نتیجهگیری: درجاتی از ادغام عمودی در درس فیزیولوژی درحال اجرا است، هرچند نیازمند توجه بیشتر مدیران، برنامهریزان، همت اساتید و افزایش انگیزه دانشجویان میباشد. برای بهبود اجرای این شیوه و نیل به اهداف غایی ادغام، تلاش در جهت ارتقای امکانات، همکاری و ارتباط متقابل گروههای علومپایه و بالین و توانمندسازی اعضای هیات علمی برای طراحی ، اجرا و ارزیابی برنامه درسی ادغامیافته ضرورت دارد.
کلیدواژهها