چکیده
پیشزمینه و هدف: بحران مهاجرت نخبگان به خارج از کشور و لزوم بهره مندی از استعدادها و توانایی های نخبگان در جهت پیشرفت و رشد همه جانبه کشور، ما را بر آن داشت تا به بررسی علل مهاجرت نخبگان به خارج از کشور بپردازیم.
مواد و روش کار: جامعه آماری این مطالعه توصیفی، کلیه دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به ترتیب 1440 و 240 نفر بودند که 300 نفر از آن ها با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته (پس از تعیین روایی صوری و محتوایی) استفاده شد. به منظور بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و میزان آن 81/0 بدست آمد. داده های جمع آوری شده در دو سطح آمار توصیفی (میانگین، توزیع فراوانی و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی) با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: در بررسی نقش عامل ها در مهاجرت نخبگان به خارج از کشور به ترتیب سهم عامل جاذبههای کشور مقصد 352/22 درصد، دافعه کشور مبدا 574/13درصد، عامل سازمانی-اداری کشور مبدا 422/ 13 درصد، عامل اقتصادی- اجتماعی کشور مبدا 528/10 درصد و عامل علمی در کشور مبدا 265/9 درصد بود.
بحث و نتیجهگیری: جاذبه های کشور مقصد بعنوان مهم ترین علل مهاجرت نخبگان به خارج از کشور گزارش شد. بررسی این علل و تلاش مدیران و مسئولان در خصوص احصاء قوانین مربوط به نخبگان میتواند میزان مهاجرت را تقلیل دهد بنابراین پیشنهاد می شود ریزفاکتورهای جاذبه کشورهای مقصد بررسی و با الگو گرفتن از آن ها نقاط ضعف تقویت گردد.