چکیده
چکیده
مقدمه: برنامههای آموزش پرستاری باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند تا بتوانند پرستاران شایسته و توانمند را تربیت و فارغالتحصیل کنند. برای ارزیابی این رشته، لازم است مؤلفههای کلیدی آموزش پرستاری بهصورت سیستماتیک بررسی شوند. مدل سیپ ابزاری مناسب برای ارزیابی کیفیت و اثربخشی آموزش در برنامههای پرستاری فراهم میکند. بنابراین این مطالعه با هدف ارزشیابی برنامه آموزشی پرستاری بر اساس الگوی سیپ در دانشکده علوم پزشکی ساوه طراحی شد.
روشها: این مطالعه مقطعی (2023) برنامه آموزش پرستاری را با استفاده از مدل CIPP (زمینه، درونداد، فرآیند، برونداد) ارزیابی کرد. شرکتکنندگان شامل 9 عضو هیئت علمی، 98 دانشجو و 44 فارغالتحصیل از دانشکده علوم پزشکی ساوه بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه محققساخته معتبر جمعآوری شد که روایی صوری/محتوایی آن توسط 10 نفر از متخصصان تأیید و پایایی آن با آلفای کرونباخ (به ترتیب 77/0 ، 74/0 و 81/0 برای پرسشنامه دانشجویان، فارغ التحصیلان و اعضای هیات علمی) تعیین گردید.
نتایج: میانگین استانداردشده و انحرافمعیار برنامه آموزشی (طیف نمره از 0 تا4) در ابعاد زمینه 97/0±54/2، درونداد63/0±79/1، فرایند61/0±49/2 و برونداد79/0±38/2 بود. میانگین حیطههای زمینه، فرایند و برونداد بالاتر از حد متوسط و حیطه درونداد پایینتر از حد متوسط بود که این تفاوت از نظر آماری معنیدار بود (05/0>P).
نتیجهگیری: نتایج ارزشیابی دوره کارشناسی پرستاری نشان داد، وضعیت این دوره در حیطه های زمینه، فرایند (بالاترین میانگین) و برون داد در وضعیت مطلوب و در حیطههای درونداد (پایین ترین میانگین) در وضعیت نامطلوب میباشد. نتایج این مطالعه با شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه آموزشی پرستاری، به تصمیمگیرندگان و سیاستگذاران کمک میکند تا با اتخاذ تصمیمات آگاهانه و مبتنی بر شواهد، برنامههای بازنگری و بهبود را در جهت ارتقای کیفیت آموزشی این برنامه طراحی و اجرایی کنند.