چکیده
سابقه و هدف: با وجود اینکه آموزش مجازی دارای مزایای بسیاری می باشد اما جایگزینی آموزش حضوری با آموزش مجازی موضوع پیچیده تری است و با چالش هایی همراه می باشد. هدف این مطالعه تبیین تجارب اساتید و دانشجویان دانشکده علوم پزشکی ساوه از مزایا و چالشهای آموزش مجازی در طول شیوع کرونا است.
روش کار: این مطالعه یک پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. مشارکتکنندگان شامل 11 نفر از اساتید و 54 نفر از دانشجویان رشته های مختلف دانشکده علوم پزشکی ساوه شامل پرستاری، فوریت پزشکی، اتاق عمل، هوشبری، فناوری اطلاعات سلامت، بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، بهداشت عمومی و مامایی بودند. در این مطالعه از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شد، روش جمع آوری داده ها شامل مصاحبههای عمیق فردی و گروهی نیمه ساختاریافته بود. زمان و محل انجام مصاحبهها بر اساس توافق مشارکتکنندگان انتخاب می شد. مدت زمان مصاحبهها به طور میانگین 60 دقیقه بود. جهت تجزیه و تحلیل دادها از روش گرانهیم و لوندمن استفاده شد.
یافته ها: طی فرآیند تحلیل محتوا، 2 طبقه اصلی شامل مزایا و چالشهای آموزش مجازی استخراج شد. مزایا و چالشهای آموزش مجازی هر کدام در 3 طبقه فرعی شامل مزایا و چالشهای آموزش مجازی برای دانشجویان، برای اساتید و برای دانشگاه و سیستم آموزشی دسته بندی گردیدند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، در کنار مزایایی که آموزش مجازی برای دانشجویان، اساتید و سیستم آموزشی داشت، چالش ها و نقاط ضعفی نیز وجود دارد. با پیش بینی الزامات و برنامه ریزی و سیاستگذاری در منابع انسانی، مالی و پشتیبانی میتوان آموزش مجازی را توسعه داد و در آینده به عنوان مکمل آموزش حضوری به نحو احسن از آن بهره جست.
کلیدواژهها