چکیده
مقدمه: برنامه های درسی به عنوان یک نقشه یا طرح ناظر بر مهـم تـرین رخـداد آموزش، یعنـی یادگیری یا بازسازی تجربیات میباشند. لذا بررسی و آگاهی از کیفیت برنامه های درسی موثرترین اقدام برای هدایت و اجرای این برنامه ها می باشد. برای بهبود انسجام برنامه های درسی بایستی آنهارا بطور دورهای ارزیابی و در صورت لزوم تغییرات موردنیاز را بر روی آنها اعمال کرد. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت برنامه درسی طب سنتی رشته پزشکی است.
روش کار: تعداد 228 نفر از دانشجویان بر اساس روش نمونه گیری تصادفی–طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته کیفیت برنامه درسی طب سنتی متناسب با عناصر برنامه درسی تایلر استفاده شد و این پرسشنامه مشتمل بر دو بخش مشخصات فردی و سوالات مرتبط با کیفیت برنامه درسی طب سنتی از دیدگاه دانشجویان رشته پزشکی بود. روایی پرسشنامه به تائید افراد متخصص رسید و برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. پس از بررسی داده ها در SPSSنسخه 24 وارد شد.
نتایج: میانگین وضعیت اهداف، محتوا و سازماندهی محتوا، راهبردهای یاددهی و یادگیری، و شیوه های ارزشیابی برنامه درسی طب سنتی رشته پزشکی از دیدگاه دانشجویان پزشکی به ترتیب برابر با 3.33، 3.34، 3.34، 3.45 و 3.21 محاسبه شدند. بر اساس آنالیز و تحلیل نتایج پرسشنامه های تکمیل شده اکثر دانشجویان پزشکی از کوریکولوم طب سنتی آگاهی داشته اند. ارتباطی میان جنسیت و ارزیابی کیفیت برنامه ی درسی مشاهده نشد. اما کارورزان به طور قابل توجهی کیفیت برنامه های درسی طب سنتی را بالاتر از کارآموزان ارزیابی کرده اند.
نتیجه گیری: برنـامـه ریـزان آموزشی میتوانند در بازنگری برنامه ی درسی دوره ی پزشکی عمومی با توجه به جایگاه و ضرورت یادگیری طب سنتی در حرفه پزشکی، از یافته های این پژوهش بهره مند شده، و به تربیت یادگیرندگان طب سنتی در حوزه پزشکی بپردازند.
کلیدواژهها