چکیده
مقدمه: اهمال کاری یک پدیده جهانی گسترده در میان دانشجویان دانشگاه است که در عملکرد تحصیلی و فعالیت های روزانه افراد اختلال ایجادمی کند. اهمال کاری ممکن است با فناوری هایی مانند شبکه های اجتماعی تشدید شود. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شبکه های اجتماعی مجازی بر اهمال کاری تحصیلی دانشجویان پزشکی انجام شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی (مقطعی) 220 نفر از دانشجویان پزشکی به روش آسان و در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های طرح با استفاده از پرسشنامه سه قسمتی آنلاین جمع آوری شد. بخش اول پرسشنامه مربوط به مشخصات جمعیت شناختی، بخش دوم پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی و بخش سوم پرسشنامه استفاده از شبکه های مجازی بود که روایی و پایایی آنها در مطالعات قبلی تایید شده بود. برای تحلیل دادههای گردآوری شده از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافتهها: همه دانشجویان از شبکههای اجتماعی استفاده میکردند. بیشترین و کمترین شبکه های اجتماعی مورد استفاده به ترتیب تلگرام و فیسبوک بودند. بیشترین و کمترین میانگین مدت زمان استفاده از شبکههای اجتماعی به ترتیب مربوط به اینستاگرام (19/42 ± 31/58 دقیقه در روز) و توییتر (73/9 ± 59/7 دقیقه در روز) بود. دانشجویان علوم پایه به صورت معناداری کمتر از دانشجویان سایر مقاطع از شبکههای اجتماعی واتس اپ و اینستاگرام استفاده میکردند (004/0=P و 001/0>P). میانگین نمره کسب شده توسط جامعه پژوهش از پرسشنامه اهمالکاری تحصیلی 41/22 ± 65/69 بود. میانگین نمره کسب شده از پرسشنامه استفاده از فضای مجازی 48/21 ± 30/56 بود. بین دو متغیر اهمالکاری تحصیلی و استفاده از فضای مجازی همبستگی مثبت متوسط معناداری وجود داشت (001/0>P).
نتیجهگیری: شبکههای اجتماعی مجازی با اهمالکاری تحصیلی یادگیرندگان ارتباط داشت و دانشجویان اهمالکار میزان بیشتری از زمان خود را صرف استفاده از موبایل به خصوص شبکههای اجتماعی اینستاگرام، واتس اپ و تلگرام میکردند.
کلیدواژهها